Zorgverzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen (2024)

"Ik slik medicijnen en kan daardoor niet overstappen".Dit horen wij vaak! We kunnen ons voorstellen dat jij je hier zorgen over maakt, maar wij kunnen deze zorg wegnemen. Ook jij kunt overstappen en veel geld besparen. Wij leggen je graag uit waarom dit gemakkelijker is dan je denkt.

Ga snel naar:

  • Basisverzekering
  • Preferentiebeleid
  • Overzicht van het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars 2024
  • Medische noodzaak
  • Vergelijken

Zorgverzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen (1)

Je basisverzekering

Soms wordt er angst gezaaid als het gaat om medicijnen en overstappen naar een andere verzekeraar. De meeste medicijnen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Wát de basisverzekering vergoedt, bepaalt niet de zorgverzekeraar maar de overheid. Dit betekent dat je nieuwe zorgverzekeraarmedicijnen die je bij je huidige verzekeraar vergoed krijgt ook vergoedt. Door het soort medicijnenbeleid, kunnen er wel verschillen zitten tussen verzekeraars.

Het beleid van de verzekeraars kun je als volgt onderverdelen:

  • Preferentiebeleid - De verzekeraar heeft een voorkeur voor een bepaald medicijn. Andere medicijnen vergoeden de verzekeraars niet. Als de arts aangeeft dat er uit medische noodzaak een andere medicijngegeven moet worden, zijn er mogelijkheden.
  • De apotheker kiest het merkin overleg met de patiënt (geen preferentiebeleid) - De apotheker gaat in overleg met de patiënt over het geschikte medicijn. In 2024 is er geen een zorgverzekeraar meer die geen preferentiebeleid hanteert.
  • De apotheker bepaalt wat je krijgt - Binnen gemaakte afspraken met de verzekeraars verstrekt de apotheker een medicijn. Hierbij kunnen de volgende systemen gelden:
    • Laagsteprijsgarantie - De verzekeraar vergoedt alleen het goedkoopste merk of iets duurdere medicijnen.Maar niet het duurste merk
    • Clustermodel - Een verzekeraar kan afspraken maken met apothekers, waarbij wordt gewerkt met onderling vervangbare medicijnen.
    • Pakjesmodel - Er wordt een gemiddelde prijs per verpakking afgesproken. De apotheek bepaalt welke medicijnen worden meegegeven.
    • Historische prijzen - De prijzen worden vastgesteld aan de hand van prijzen uit het verleden.

Preferentiebeleid

Wel kan het zo zijn dat je bij de nieuwe zorgverzekeraar medicijnen van een ander merk krijgt. Dit kan voorkomen als de nieuwe zorgverzekeraar een preferentiebeleid hanteert. De labels van DSW en ONVZ hadden als enige zorgverzekeraars voorheen geen preferentiebeleid, maar vanaf 2024 hanteert iedere zorgverzekeraar een preferentiebeleid.Dit betekent dat ze voor medicijnen met dezelfde werkzame stof een bepaald,vaak het goedkoopste, merk hebben aangewezen. Het preferentiebeleid is er om de kosten voor zorgverzekeraars te drukken, maar ook om te zorgen dat het eigen risico dat jij betaalt zo laag mogelijk is. VGZ, CZ, Zorg en Zekerheid,a.s.r. en Salland gaanhierin nog een stapje verder. Deze verzekeraars vinden dat als jij een preferent middel gebruikt, je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Is het voor jou geen probleem om een ander merk medicijn te gaan gebruiken dan zijn deze zorgverzekeraarsvoor jou een goede optie. Maar het blijft een kwestie van vergelijken. De beste zorgverzekering is meer dan alleen de beste vergoeding voor medicijnen.

Overzicht van het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars 2024

ConcernLabelVoorkeursbeleid medicijnenSoort medicijnenbeleidWel of geen eigen risico
AchmeaZilveren KruisDeels, afhankelijk van apotheekPreferentiecontract of IDEA-contract
(een paar medicijnen
in assortimentsvoorkeur, de rest wordt
bepaald door zorgverlener)
Wel eigen risico
AchmeaFBTO
AchmeaInterpolis
AchmeaDe Friesland
AchmeaDe christelijke zorgverzekeraar
AchmeaZieZo
AchmeaAON
AchmeaStudenten goed verzekerd
VGZIZAJaPreferentieGeen eigen risico
VGZIZZ
VGZVGZbewuzt
VGZUnivé
VGZZekur
VGZVGZ
VGZUMC
VGZUnited Consumers
CZOhraJaPreferentieGeen eigen risico
CZCZdirect
CZNationale Nederlanden
CZCZ
CZJust
MenzisAnderzorgJaPreferentieWel eigen risico
MenzisMenzis
MenzisHema
DSWDSW

Ja

Preferentie

Wel eigen risico
DSWInTwente
DSWStad Holland
Zorg en ZekerheidZorg en ZekerheidJaPreferentieGeen eigen risico
Zorg en ZekerheidAZVZ
ONVZONVZ

Ja

Preferentie

Geen eigen risico
ONVZVvAA
a.s.r.a.s.r.JaPreferentieGeen eigen risico
a.s.r.Ik kies zelf van a.s.r.
ENOSallandJaPreferentieGeen eigen risico
ENOHollandZorg

Medische noodzaak

Het gebruik van een goedkoper middel is in de meeste gevallen geen probleem, omdat het dezelfde werkzame stof bevat als het medicijn dat je nu gebruikt. Maar wat als je er toch niet tegen kunt, omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor één van de andere bestanddelen van het medicijn? Geen nood! Overleg met jouw huisarts. De huisarts kan aangeven dat het medisch noodzakelijk is dat je de duurdere variant gebruikt. Zo kun jij bij je nieuwe zorgverzekeraar het merk dat je nu hebt, blijven gebruiken.

Vergelijken

Als medicijngebruiker heb je te dealen met hoge kosten, maar het is zonde als deze kosten onnodig hoog zijn. Mogelijk heb je al de zorgverzekering die het beste bij jou past, maar de kans is groter dat je via ons een zorgverzekering vindt die toch goedkoper is en voor jou gunstigere voorwaarden biedt.

Ook interessant bij dit onderwerp:

  • Restitutiepolis 2024: wat krijg je bij deze zorgverzekering?
  • Wat is een Diagnose Behandelcombinatie (DBC)?
  • Basisverzekering natura, restitutie of combinatie: welke moet ik kiezen?
  • Is het goedkoper om samen een zorgverzekering af te sluiten?

Zorgverzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen (2)

Geactualiseerd: donderdag 14 december 2023

Zorgverzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen (3)

Tony duch*enneGediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Zorgverzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5457

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.